UKK

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Voinko varata matkaliput ennakkoon?
-Liput ostetaan konduktööriltä junasta, jos junaan on mahdollista tehdä ennakkovarauksia siitä tiedotetaan erikseen.

Voinko maksaa matkaliput pankki- tai luottokortilla?
-Maksuvälineenä käy vain käteinen.

Voinko nousta väliasemilta?
-Voit nousta junaan paikoista, jotka ovat ennakkoon mainittu aikataulussa, jossa on ilmoitettu pysähdyspaikka tulo- ja lähtöaikoineen. Pysähdyspaikat ovat Lahden, Ahtialan, Vierumäen ja Heinolan rautatieasemat. Junalla voi ajaa vaikka yhden asemavälin yhteen suuntaan. Samalla meno-paluulipulla voi taasen matkustaa saman ajoviikonlopun eri päivinä, esimerkiksi lauantaina meno ja sunnuntaina paluu.

Mahdunko mukaan?
-Yleisesti juniin mahtuvat kaikki halukkaat. Perinteisesti viikonlopun suosituin juna on ollut lauantaiaamun ensimmäinen lähtö. Isommille ryhmille voi kysyä tilausvaunua tai omaa junaa omalla aikataululla.

Kuinka pitkiä pysähdykset ovat (väli)asemilla?
-Pysähdyksien pituudet selviävät aikataulusta tai kysymällä konduktööriltä. Eri asemilla on eri pituiset pysähdykset, riippuen mm. onko asemalla tapahtumaa sekä siitä kulkeeko juna aikataulussa.

Mitä vaunuja ajettavaan kalustoon kuuluu?
-Liikennöitsijät ajavat toisistaan poikkeavalla kokoonpanolla, johon kuuluu eri tyyppisiä vaunuja. Lisäksi liikennöitsijän ajettava kalusto voi vaihdella ajankohdasta riippuen. Koska ajot suoritetaan iäkkäällä junakalustolla, voi teknisiä vikoja ilmetä esimerkiksi vasta hieman ennen ajoja tai ajon aikana. Junat pyritään kuitenkin ajamaan, vaikka sitten korvaavalla kalustolla. Ajettavasta kalustosta pyritään tiedottamaan ennakkoon. Liikennöitsijä pidättää oikeuden muutoksiin.

Onko junassa kahvio?
– Riippuu ajettavasta kalustosta. Asiasta tiedotetaan ennakkoon.

Rollaattorilla kulkeva mummoni haluaisi mukaan, pääseekö hänkin?
-Entisajan vaunuun nousu voi olla työlästä huonojalkaiselle. Pysähdyspaikoilla, joissa ei ole laituria tai se on matala, nousua on pyritty helpottamaan lisäportailla. Junaan on helpointa nousta Lahden asemalta korkean laiturin ansiosta. Junan henkilökunta opastaa ja auttaa.

Tulen pienen lapseni kanssa lastenvaunuilla, mihin saan vaunut?
-Lastenvaunut voit jättää joko vaunun eteiseen tai konduktöörivaunuun, riippuen ajettavasta kalustosta. Junan henkilökunta opastaa ja auttaa. Parhaiten kyytiin mahtuvat pienikokoiset taitettavat vaunut.

Entä polkupyörän?
-Joissakin junissa on konduktöörivaunu, jossa pyörää voi kuljettaa kätevästi, mutta mahdollisuuksien mukaan pyörää voi kuljettaa vaunun eteisessä. Asia kannattaa tarkastaa ennen lähtöä liikennöitsijältä tai tältä sivustolta (alla yhteystiedot).

Minulla on koira mukana
-Lemmikkien kanssa matkustaessa pyydetään huomioimaan muut, mahdollisesti allergiset matkustajat. Koiran kanssa suositellaan sijoittuvan junan päihin ja välttää turhaa liikkumista lemmikin kanssa.

Minkä ikäinen matkustaa lastenlipulla ja montako lasta kuuluu perhelippuun?
-Alle 4-vuotiaat matkustavat ilmaiseksi, lastenlippu on 4-14-vuotiaille. Perhelipulla matkustavat kaksi aikuista sekä perheen lapset lukumäärästä riippumatta.

Mitkä tahot Lahden seudun ajoja järjestävät?
– Lahden seudun ajojen markkinoinnista ja tiedotuksesta vastaa Höyryllä Heinolaan -niminen markkinointipalvelu. Aiemmin järjestämisvastuu on ollut Topparoikka ry:llä, se ei järjestä ajoja, vaan tuottaa ajojen yhteyteen ohjelmaa Vierumäen rautatieasemalle.

Höyryllä Heinolaan ei omista liikennöitävää kalustoa vaan liikennöinnistä vastaa Haapamäen Museoveturiyhdistys ry. tai jokin muu operaattori. Liikennöintiluvat ja turvallisuusasiat ovat liikennöitsijän vastuulla, ja ajoihin
liittyviä asiosta voi tiedustella suoraan kulloiselta ilmoitetulta liikennöitsijältä.

Voiko junasta tilata vaunun tai koko junan ryhmän käyttöön?
– Kyllä. Tilausvaunusta tai koko junasta omalla aikataululla voi kysyä lisää alla olevien yhteystietojen kautta.

Missä sijaitsee Salpausselän seisake? 
-Salpausselän seisake sijaitsee Lahden urheilukeskuksessa Salpausseläntien tuntumassa. Laiturin vierellä kulkee Veikko Kankkosen raitti. Katso kartta.

Onko siellä pysäköintitilaa?
-Lahdessa urheilu- ja messukeskuksessa on paljon kiekollisia pysäköintipaikkoja, lähikaduilla (mm. Paasikivenkatu ja Ståhlberginkatu) voi pysäköidä ilman kiekkoa tai maksua ellei toisin mainita.
Heinolan ja Vierumäen asemilla on ilmaista pysäköintitilaa. Ahtialassakin on tilaa hieman rajallisemmin.

Höyryllä Heinolaan – yhteystiedot

Ota yhteyttä sähköpostilla info[at]museojunallaheinolaan.fi

Lisätietoja
Jonne Seppänen, puh. 045 674 7772
Sauli Hirvonen, puh. 050 308 5303