Lähiliikennevaunu Ei 22319

Puukorinen lähiliikennevaunu Ei 22319

Vaunu on valmistunut vuonna 1950 100 paikkaiseksi pikajunan päivävaunuksi. Teräsvaunujen lisääntyessä vaunuja muutettiin lähiliikenteeseen soveltuviksi 1972-74. Vaunujen sisustusta muutettiin tilajärjestelyin ja vaunu sai kernipenkit ja mm. pariovet. Vaunussa on ollut erilaisia lämmitysmuotoja jotka ovat säästyneet remonttien jälkeenkin. Alkuperäinen vesikiertolämmitys on toiminut eteisessä olevan lämmityskattilan voimin tai höyryveturista saatavan höyryn avulla. Vetokaluston kehittyessä vaunuun on rakennettu myös sähkölämmitys, joka sai virtansa 1500 V jännitteellä sähköveturista. Vaunu on hylätty joulukuussa 1987. Topparoikkalaiset pelastivat vaunun Imatrankosken romuttamolta 1990-luvulla. Vaunun omistajaksi jäi VR/Rautatiemuseo. Vaunu oli deponoitu Topparoikalle kunnossapitovastuulla. Vaunu siirtyi Topparoikan omistukseen vuonna 2020.

Topparoikan yleisöpäivänä varikolla 1997 vaunu toimi näyttelytilana. Lahden Rautatiepäivinä 2007-2009 vaunu toimi elokuvateatterina ja vaunussa esitettiin rautatieaiheisia filmejä.

Vuonna 2015 vaunu siirrettiin Lahdesta Vierumäen asemalle muun kaluston mukana.

Kunnostus

Vuosina 1996-97 vaunulle suoritettiin kunnostustoimenpiteitä. Vaunun lahonneet ulkoseinäpanelit uusittiin, yhden ikkunan lahonneet tukirakenteet korjattiin, rikkoutuneet ikkunat korvattiin ehjillä ja vaunun ulkoseinistä poistettiin vanhat maalit ja ne maalattiin kertaalleen. Lisäksi vaunun sisälle asennettiin uudet lattiamatot.
Vuonna 1997 kunnostuskohteena oli vaunun katto. Katon vanhat massaukset poistettiin ja katolle kiinnitettiin uusi huopakate.

2000-luvulla vaihdettiin vaunun ulkopaneleita ja keväällä 2011 sisälle asennettiin lähiliikennepenkit.

Keväällä 2020 aloitettiin vaunun kunnostus ikkunoiden vaihdolla. Samalla korjattiin vaunun runkopuita. Vaunun eristeet ja ulkopanelit uusittiin ja maalattiin. Vaunun alusta on ruostesuojattu sekä maalattu alkuperäiset alustamerkinnät. Ovet ja ikkunapuut on korjattu, ikkunoita on vaihdettu ehjiin.
Vaunu on kunnostettu myös sisältä. Vaunuun on asennettu uusi lattiapinta, katto ja seinät on maalattu. Vaunun sähkölämmitysjärjestelmä on poistettu käytöstä, mutta vaunussa on puulämmitys vesikiertoa varten.
Kunnostukseen on saatu avustusta Päijänne Leaderilta (2020-2022).

Vaunu on kunnostettu liikennöintikuntoon ja se on katsastettu vuonna 2023.