Toiminta

24.11.2018
Juhlavuosi
Topparoikka täytti tänä vuonna 30 vuotta ja vuosi olikin tapahtumatäyteinen. Rautatiepäivä oli jälleen menestys ja syksyllä järjestettiin muutakin kiinnostavaa tapahtumaa juhlavuoden kunniaksi. Niistä enemmän täällä.
Myös kunnostuspuolella yhdistys sai aikaseksi. Ennen rautatiepäivää moottorivaunu ”Motti” Ds2 siivottiin perusteellisesti ja samassa yhteydessä vaunuun asennettiin koulutuskäytössä olleet pulpetit.
Makasiinin lastaussilta purettiin loppukesästä ja uutta puutavaraa saatiin Versowoodilla. Kunnostustoimet jatkuu jälleen kevätkaudella ja laituri on tarkoitus saada valmiiksi kesäksi.

27.4.2017
Kevät 2017 toimintaa täynnä

VRP17_julisteA3

Talven jäljiltä talkoopuolella on jälleen aktivoiduttu. Asemalla on ollut useana viikonloppuna kova tohina, kun talkootoimenpiteet ovat kohdistuneet saunan korjaamiseen, moottorinvaunu ”Motin” kunnostukseen sekä yleiseen siivoukseen.

Vierumäen Rautatiepäivä järjestetään 10.6.2017. Asemalla jälleen paljon nähtävää ja koettavaa, mm. Pikku-Jumbo pysähtyy viikonloppuna Vierumäen rautatieasemalla. Asema on auki lauantaina klo 10-19 ja sunnuntainakin asemalle pääsee käymään klo 10-14. Pääpäivä on lauantai, jolloin asemalla esiintyy mm. Ismo Haavisto. Tapahtumaan on tietysti vapaa pääsy.

Lisätietoja tapahtumasta tällä sivulla.

14.10.2016
Vuosi Vierumäellä

Edellisestä ”Toimintaa”-päivityksestä on jo vierähtänyt reilu vuosi. Se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö Vierumäellä olisi toimintaa ollut.

Marraskuussa 2015 Heinolan radalla  järjestetyn pikkujoulujuna-ajojen yhteydessä Mytäjäisten varikolla ollut museojunakalusto siirrettiin Vierumäen ykkösraiteelle. Siirtoajo sujui hyvin, ja vaunut pääsivät vihdoin suojaan kaupunkielämän lieveilmiöiltä. Risto-veturi jäi vielä varikolle odottamaan kohtaloansa.

Talkoo- ja kerhoiltojen sijoittamisesta oli paljon keskustelua, lopulta päätettiin että ne ovat toistaiseksi keskiviikkoisin ja lauantaisin. Lopulta lauantait tuntuivat olevan suositumpia kuin arkipäivät. Toki talkooiltoja järjestettiin aina kun joku jäsen ilmoitti menevänsä paikalle.
Myös kuvaillat jatkuivat Vierumäellä.
Syksyllä ja keväällä asemalla kokoontui joka toinen lauantai messinkimallariryhmä. Tällainen toiminta tuo mukavan lisän. Lisäksi kylminä talvipäivinä asemalle löytyy myös lämmittäjiä. Polttopuut toimitti yhdistyksen jäsen, joiden kustantamiseen osallistuttiin vapaaehtoismaksuilla.

Ratavartijantuvan pihasta kaadettiin kaksi lahoa mäntyä. Ne pilkottiin ja kuivatettiin tulevaa talvea varten.
Resiinavaja ja kaivo saivat uuden huopakaton.
Ratavartijantupaan teetettiin asbestikartoitus, eikä asbestia onneksi löytynyt.

Kesällä 2016 Heinolan radalla ajoivat höyryjunat kolmena viikonloppuna. Kesäkuun 11. päivänä asemalla järjestettiin Vierumäen Rautatiepäivä, johon liittyi pientä tapahtumaa. Samana päivänä oli maakunnissa oli valtakunnallinen Avoimet kylät -tapahtumakokonaisuus.
Myös muina ajoviikonloppuina asema oli auki.

Enemmän Topparoikan ensimmäisestä vuodesta Vierumäellä seuraavassa Topparoikka-lehdessä.

25.8.2015
Talkoot jatkuvat läpi syksyn

Yhdistyksen muutto on Vaaksakadulta on suoritettu. Syksyn aikana on tarkoitus viedä Topparoikan muualla säilössä olevat tavarat asemalle asianmukaiseen säilöön, tällä hetkellä tavarat ovat hajasijoitettu useampaan paikkaan. Myös Mytäjäisten varikon vaunuilta siirretään osa tavaroista Vierumäelle.

Talkoot Vierumäellä jatkuvat koko syksyn. Kerhoilloista ja muista tapahtumista tiedotetaan erikseen. Hallitus kutsuu myös kaikki innokkaat mukaan talkoisiin.

Yhdistys etsii edelleen Lahdesta pientä ja edukasta toimistotilaa. Jos jollain on tiedossa, asiasta voi vinkata puheenjohtajalle.

Vierumäen asemarakennus kaipaa tulevaisuudessa kunnostustoimia. Kunnostustöitä ei ole vielä päästy aloittamaan, muualta kuin piha-alueiden osalta, puiden ja pensaiden harvennuksella. Myös ratavartijanmökin tontin rakennusten katot ja rännit on puhdistettu.
Varsinaisiin aseman kunnostus- ja maalaustöihin päästään kelien salliessa aikaisintaan ensi keväänä.

Yhdistykselle voi tarjota lahjoituksena erilaisia (piha)työkaluja tai rakennusmateriaalia.
Topparoikka on jo saanut lahjoituksena puutavaraa sekä sisäoven karmeineen. Kiitos näistä lahjoituksista.

Vierumäen aseman odotustilasta on tarkoitus muodostaa puolijulkinen näyttelytila, joka palvelisi myös muulloinkin kuin museojuna-ajojen yhteydessä.

Tarkemmin aseman suunnitelmista myöhemmin.

15.7.2015
Kesän 2015 höyryjuna-ajot

1.-2.8. Ukko-Pekka pysähtyy Vierumäen asemalla klo 10.20, 11.48-12.08*, 14.34 ja 15.54.
Vierumäen kyläyhdistys pitää asemalla kahviota. (*pidempi pysähdys, muuten minuutti)
15.8. Pikku-Jumbo pysähtyy klo 10.25, 12.01, 15.27, 17.38
16.8. Pikku-Jumbo pysähtyy klo 10.55, 12.43

10.7.2015
Topparoikka vuokrasi Vierumäen aseman

Lahden Rautatieharrastajat Topparoikka ry on vuokrannut Versowood Oy:n omistuksessa olevan Heinolassa sijaitsevan Vierumäen aseman.

Vuokraan kuuluu aseman yleinen puoli, johon kuuluu odotussali, toimisto- ja varastotila. Asemarakennuksen toisessa päässä on yksityisasunto. Vierumäen asemamiljöö on paitsi rakennusten osalta myös rautatiehistoriallisesti arvokas. Vastaavia sorapohjaisia ratapihoja kevyellä kiskoituksella ei ole juurikaan säilynyt Suomessa. Versowood on ollut vahvasti myötävaikuttamassa alueen säilyttämistä. Yhdistyksen ylläpitotehtäviin kuuluu myös alueen muita rakennuksia. Sopimus on alkuun viisivuotinen.

Topparoikka ry:n toiminta nykyisissä tiloissa Lahden Asemantaustassa päättyy ja toiminta jatkuu pääasiallisesti Vierumäen uusissa tiloissa. Lahti säilyy edelleen yhdistyksen kotipaikkana. Yhdistyksen työ lahtelaisen rautatiekulttuurin vaalijana, muun muassa yhteistyötahona Lahden ja Heinolan välisissä höyryjunissa jatkuu entiseen tapaan. Lahdesta Topparoikka etsii parhaillaan pienempää toimitilaa.

Vierumäen asema antaa oikeanlaiset puitteet kehittää yhdistyksen toimintaa ja vaalia seudullista rautatiekulttuuria. Lisäksi asema tukee Heinolan radan höyryjuna-ajojen järjestelyjä ja niihin liittyviä tapahtumia. Aseman odotustilassa on mahdollista järjestää muutakin näyttely- ja tapahtumatoimintaa.

Topparoikan kunnostama vaunukalusto jää toistaiseksi Mytäjäisten varikolle Lahteen.