Lähiliikennevaunu Ei 22319

Puukorinen lähiliikennevaunu Ei 22319

Vaunu on valmistunut vuonna 1950 100 paikkaiseksi pikajunan päivävaunuksi. Teräsvaunujen lisääntyessä vaunuja muutettiin lähiliikenteeseen soveltuviksi 1972-74. Vaunujen sisustusta muutettiin tilajärjestelyin ja vaunu sai kernipenkit ja mm. pariovet. Vaunussa on ollut erilaisia lämmitysmuotoja jotka ovat säästyneet remonttien jälkeenkin. Alkuperäinen vesikiertolämmitys on toiminut eteisessä olevan lämmityskattilan voimin tai höyryveturista saatavan höyryn avulla. Vetokaluston kehittyessä vaunuun on rakennettu myös sähkölämmitys, joka sai virtansa 1500 V jännitteellä sähköveturista. Vaunu on hylätty joulukuussa 1987

Topparoikkalaiset pelastivat vaunun Imatrankosken romuttamolta 1990-luvulla. Vaunun omistajaksi jäi VR/Rautatiemuseo. Vaunu oli deponoitu Topparoikalle kunnossapitovastuulla. Vaunu siirtyi Topparoikan omistukseen vuonna 2020.

Topparoikan yleisöpäivänä varikolla 1997 vaunu toimi näyttelytilana. Lahden Rautatiepäivinä 2007-2009 vaunu toimi elokuvateatterina ja vaunussa esitettiin rautatieaiheisia filmejä.

Kunnostus

Vuosina 1996-97 vaunulle suoritettiin kunnostustoimenpiteitä. Vaunun lahonneet ulkoseinäpanelit uusittiin, yhden ikkunan lahonneet tukirakenteet korjattiin, rikkoutuneet ikkunat korvattiin ehjillä ja vaunun ulkoseinistä poistettiin vanhat maalit ja ne maalattiin kertaalleen. Lisäksi vaunun sisälle asennettiin uudet lattiamatot.

Vuonna 1997 kunnostuskohteena oli vaunun katto. Katon vanhat massaukset poistettiin ja katolle kiinnitettiin uusi huopakate.

2000-luvulla vaihdettiin vaunun paneleita ja keväällä 2011 sisälle asennettiin lähiliikennepenkit.

Keväällä 2020 aloitettiin vaunun kunnostus ikkuinoiden vaihdolla. Myöhemmin vaunun ulkopanelit poistettiin ja runkorakenteita korjattiin. Vaunun alusta on ruostesuojattu sekä maalattu alkuperäiset alustamerkinnät.

Ulkoseiniin asennetaan uudet eristevillat sekä vaunu paneloidaan. Ovien ja ikkunapuiden korjausta jatketaan.

Vaunu on valmistunut vuonna 1950, joten vuonna 2020 se täyttää pyöreät 70 vuotta. Vaunu on tarkoitus saada liikennöitävään kuntoon.

Kunnostukseen on saatu avustusta Päijänne-Leaderilta.