
Lahden vaakuna – Tulta iskevä junanpyörä
Pietarin radasta valmistui ensimmäisenä osuus Riihimäki-Lahti. Osuus avattiin virallisesti 1.11.1869 ja samalla avatiin Vesijärven satamaan johtanut rautatie. Vuonna 2019 tuosta tapahtumasta tuli kuluneeksi 150 vuotta. Aimo Halila tiivistää asian hyvin Lahden historia -teoksessa, jossa hän kuvaa rautatien tulemisesta Lahteen:
”Rakennustyöt edistyivät niin nopeasti, että syyskuussa 1868 Riihimäen-Lahden ratapenger oli valmis ja elokuussa 1869 veturi ensi kerran saapui Lahteen. Samanaikaisesti Lahden aseman ratapihatöiden kanssa rakennettiin liikenteen kannalta avainasemassa oleva satamarata Vesijärvelle, ei kuitenkaan Lahden kylän rantaan, joka oli ’poikkeuksellisen matala, savirantainen lahdelma’, vaan etäämmä, Kariniemen pohjoispuolelle. Riihimäen-Lahden rata, myös Lahden satamarata avattiin juhlallisesti liikenteelle 1.11.1869, Viipurin-Pietarin liikenne alkoi 1.2.1870 ja radan muun osan 11.9.1870.”
Marraskuun ensimmäinen päivä on merkittävä myös muillakin tavoin Lahdelle. Päivälleen tasan 36 vuotta Riihimäki-Lahti-rautatien avaamisesta Lahden kauppala sai kaupunkioikeudet.
Lahden rautatieharrastajat Topparoikka ry on perustettu 1.11.1988.
Juhlavuoden tapahtumista tulipyörä.fi-sivustolta.

Järjestyksessään kolmas rautatieasemarakennus valmistui vuonna 1935. (Kuva: Lahden Kaupunkiympäristö)

Vesijärven asema ja satamarautatie valmistuivat 1869. Asemarakennus on sittemmin laajennettu kaksi kertaa. Suojeltu satamarata purettiin Jalkarannantieltä satamaan v. 1994 ja väliltä Jalkarannantie-Salpausselänkatu v. 2006. Kuva on otettu 1990-luvun alusta, jolloin teollisuustoiminta on hiljattain loppunut. (Kuva: Lahden Kaupunkiympäristö)
Oikeudet muutoksiin pidätetään
Lisää aiheesta:
VR:n virkamiehelle kävi ”pikku kömmähdys” (ESS 1.11.2019)
Riihimäki-Pietari rautatie (Kuka, mitä, Lahti)
Pietarin rata (Wikipedia)
Lahden satamarata (Lahen Lehti)
Sibeliusrata Lahteen
Tulipyörä – Lahden vaakuna (Lahen Lehti)